Reklama

    Najbliższe wydarzenia

    Brak wydarzeń

    Body Ecological Diet

    DIETA RÓWNOWAGI BIOLOGICZNEJ ORGANIZMU (BED – Body Ecological Diet)

     

    Dieta ta skierowana jest na zwalczanie infekcji grzybiczych, wirusowych i pasożytniczych. Wspomaga proces gojenia się, wykorzystując wysokiej jakości łatwostrawne produkty żywnościowe bogate w zdrowe tłuszcze i minerały. Dietę stosuje się u dzieci autystycznych, które czesto cierpią na infekcje grzybicze, dolegliwosci zwiazane z fibromialgią, chronicznym zmeczeniem oraz wypryskiem.

    Wiele chorób przewlekłych rozpoczyna sie od grzybiczej infekcji jelit. Jelita nie mogą należycie wywiazywac sie ze swojej roli pierwszej linii obrony w układzie odpornosciowym organizmu, co prowadzi do rozwoju rónych chorób wtórnych.

    Niecałkowicie strawione składniki odżywcze zalegające wewnątrz ściany jelita prowadzą do reakcji alergicznych oraz są niewłaściwie wchłaniane, co z kolei prowadzi do niedoborów żywieniowych. Jeśli te organizmy patologiczne wydostaną się z jelit mogą wywołać objawy wpływające na resztę organizmu.

    Zastosowanie diety BED przyczyni się do rozwiązania problemu biegunek oraz zaparć, wygojenia się wysciółki jelita, wchłaniania witamin i minerałów, zasiedlenia jelita dobrymi bakteriami, ograniczenia liczby i stopnia cieżkości nietolerancji pokarmowych. Dzięki wygojeniu się jelita, przywróceniu odpowiedniej mikroflory jelitowej oraz dostarczaniu pożywnych pokarmów organizm jest w stanie sam rozpocząć swoje odtruwanie. Wątroba zacznie wykonywać swoje funkcje usuwania toksyn z organizmu, a zdrowsze jelita umożliwią składnikom odżywczym odżywianie mózgu, tarczycy i gruczołów nadnerczy.

    Dieta BED to dieta bezglutenowa. Zalecanymi zbożami są komosa ryżowa, amarantus, gryka i proso. Dieta polega na stosowaniu minimalnie przetworzonych i zdrowych produktów żywnościowych, głównie dużych ilości warzyw, produktów mięsnych, jajek, dobrych tłuszczów oraz ziół jako przypraw. Codziennie należy stosować „terapeutyczne produkty żywnościowe”, tzn. sfermentowane lub zawierające kultury bakterii produkty żywnościowe, mające na celu przywrócić dobrą florę jelitową i wspomagać proces leczenia organizmu.

    Body Ecological Diet to zmodyfikowana wersja diety przeciwgrzybiczej. U jej podstaw leżą 3 główne zasady:

    1. Dodawanie do posiłków przefermentowanych warzyw, jogurtu i kefiru organicznego, który jest przefermentowanycm napojem zrobionym z organicznego mleka lub wody kokosowej.

    2. Zamiana spożywanych tłuszczy. Zaleca się jedzenie „dobrych” tłuszczy, jak olej lniany, oliwa z oliwek i olej kokosowy.

    3. Zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów i cukrów. Większość postaci węglowodanów jest zabronione w tej diecie, np.: zboża, ziemniaki, słodycze, większość owoców. Po pewnym czasie stosowania diety można ostrożnie wprowadzić do jadłospisu owoce, wysokowęglowodanowe warzywa i niektóre zboża.

    Zalecane produkty:

    • kefir z mleka koziego lub organicznego mleka krowiego

    • kefir z wody kokosowej

    • przefermatowane warzywa np. kapusta kiszona,

    • warzywa morskie (wodorosty)

    • organiczne jajka

    • ryby

    • organiczny kurczak, indyk i inne chude mięso

    • pestki słonecznika i dyni

    • sałatki i warzywa przygotowane na parze

    • quinoa, amarantus, proso, gryka

    • olej kokosowy

    • oliwa z oliwek

    .

     

     

    Wg Donna Gates

    www.bodyecologydiet.com

    www.bedrokcommunity.org