Najbliższe wydarzenia
Brak wydarzeń |
Dieta niskoszczawianowa
Dieta niskoszczawianowa polega na ograniczeniu spożywanych szczawianów. Dzienne spożycie szczawianów należy ograniczyć do 40 – 50 mg. Szczawiany można znaleźć w wielu produktach żywnościowych.
Poniższe tabele pozwolą na unikanie wysokoszczawianowej żywności.
Ponadto należy pić duże ilości płynów i unikać dodatkowych suplementów zawierających duże dawki witaminy C (pow. 2000mg/dziennie), którą organizm może zamieniać w szczawiany.
PRODUKTY WYSOSZCZAWIANOWE – ponad 10 mg szczawianów w 100 g
napoje |
tłuszcze, orzechy |
skrobia |
mleczne |
ciemne piwo |
orzechy |
amarantus |
Mleko ryżowe |
Mleko czekoladowe |
Masło orzechowe |
gryka |
Mleko migdałowe |
kakao |
Ziarna sezamu |
Zboża (otręby) |
Mleko sojowe |
Kawa rozpuszczalna |
tahini |
żyto |
Jogurt sojowy |
Soki z owoców wysokoszczawianowych |
soja |
pszenica |
Ser sojowy |
Napoje sojowe |
|
owies |
Ovaltine (marka mleka) |
|
|
kolokazja |
|
|
|
proso |
|
|
|
quinoa |
|
owoce |
warzywa |
||
jagody |
rabarbar |
buraki |
szpinak |
karambola |
Truskawki z puszki |
Fasola |
Kapusta włoska |
figi |
czereśnie |
botwinka |
Pieprz (chili i zielony) |
Skórka od cytryny |
maliny |
marchew |
brukiew |
Skórka od pomarańczy |
agrest |
seler |
cukinia |
Zielone jabłka |
kiwi |
cykoria |
por |
Czarne winogrona |
mandarynki |
dynia |
Piżman (róża chińska) |
|
|
oliwki |
pietruszka |
|
|
ziemniaki |
|
PRODUKTY Z UMIARKOWANĄ ZAWARTOŚCIĄ SZCZAWIANÓW – 2 mg do 10 mg w 100 g
napoje |
tłuszcze, orzechy |
skrobia |
Mleczne i mięsne |
Sok marchewkowy |
Siemię lniane |
rogale |
jogurt |
Kawa parzona |
słonecznik |
Brązowy ryż |
wątróbka |
Sok żurawinowy |
|
owsianka |
sardynki |
Sok winogronowy |
|
Ciasto figowe |
|
Herbata mate |
|
|
|
Sok pomarańczowy |
|
|
|
Sok pomidorowy |
|
|
|
Herbata z hibiskusa |
|
|
|
owoce |
Warzywa i zioła |
||
jabłko |
brzoskwinia |
karczoch |
brokuły |
Orzech koksowy |
żurawina |
szparagi |
brukselka |
morela |
pomarańcz |
koper |
sałata |
gruszka |
ananas |
pomidor |
cebula |
Fioletowe śliwki |
Suszone śliwki |
rzepa |
rukiew |
Świeże truskawki |
|
pasternak |
bób |
|
|
tymianek |
Imbir |
|
|
Zupa warzywna |
|
PRODUKTY NISKOSZCZAWIANOWE – mniej niż 2 g w 100 g
napoje |
tłuszcze, orzechy |
skrobia |
Mleczne i mięsne |
Sok jabłkowy |
masło |
jęczmień |
maślanka |
Sok morelowy |
margaryna |
Ryż |
mleko |
Sok grejpfrutowy |
majonez |
makaron |
ser |
Sok cytrynowy |
Oleje roślinne |
kukurydza |
jajka |
Sok ananasowy |
|
soczewica |
Mleko kokosowe |
Sok wiśniowy |
|
|
|
Zielona herbata |
|
|
|
Herbata ziołowa |
|
|
|
owoce |
Warzywa i zioła |
||
avocado |
banan |
kalafior |
bazylia |
papaja |
wiśnie |
Zielony groszek |
cynamon |
grejpfrut |
Winogrona białe |
rzodkiewka |
Syrop kukurydziany |
borówka |
Winogrona zielone |
ogórek |
Ogórek konserwowy |
mango |
melon |
pieczarki |
miód |
nektarynka |
Śliwki zielone |
mięta |
Keczup (1 łyżeczka) |
Rodzynki (¼ filiżanki) |
Śliwki żółte |
oregano |
Gałka muszkatołowa |
|
|
szałwia |
cukier |
Produkty spożywcze można podzielić na trzy grupy biorąc pod uwagę stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (dla uproszczenia pomija się inne pierwiastki):
-
zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia - stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (COOH)2/Ca > 2 - wapń występujący w tych produktach jest praktycznie niedostępny, a ponadto kwas szczawiowy może wiązać wapń z innych spożywanych jednocześnie produktów, a jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi;
-
kwas szczawiowy i wapń występują w podobnych ilościach - stosunek molowy (COOH)2/Ca wynosi 1-2 - wapń z tych produktów jest praktycznie nie do wykorzystania, ale spożywanie tych pokarmów nie ogranicza dostępności wapnia z innych pokarmów;
-
wapń występuje w takiej ilości, że zawartość kwasu szczawiowego nie powoduje, że staje się on niedostępny - stosunek molowy (COOH)2/Ca < 1.
produkt |
zawartość kwasu |
zawartość wapnia |
stosunek molowy |
ananas |
6 |
19 |
0,13 |
banan |
6 |
7 |
0,37 |
brukselka |
5-37 |
30-40 |
0,27 |
brzoskwinia |
0-30 |
5-15 |
0,62 |
buraki, korzeń |
121-450 |
18-30 |
5,10 |
buraki, liście |
300-920 |
100-120 |
2,45 |
cykoria |
15-27 |
70-110 |
0,10 |
fasola |
10-115 |
35-45 |
0,61 |
grejpfrut |
0 |
25-45 |
0 |
groszek zielony |
0-10 |
35-45 |
0,05 |
gruszki |
0-30 |
5-15 |
0,62 |
jabłka |
0-30 |
5-15 |
0,62 |
kalafior |
0-21 |
150-200 |
0,03 |
kapusta głowiasta |
0-19 |
45-55 |
0,08 |
kapusta pekińska |
0-6 |
60-100 |
0,02 |
mandarynki |
20-30 |
35-45 |
0,27 |
marchew |
5-60 |
30-50 |
0,36 |
morele |
5-15 |
15-25 |
0,22 |
papryka |
5-36 |
10-20 |
0,58 |
pietruszka |
140-200 |
180-290 |
0,32 |
pomarańcze |
20-30 |
35-45 |
0,27 |
pomidory |
5-35 |
10-20 |
0,58 |
porzeczki |
2-90 |
19-50 |
0,63 |
rabarbar |
275-1336 |
40-50 |
8,50 |
sałata |
5-20 |
73-90 |
0,06 |
seler, korzeń |
17-60 |
50-60 |
0,32 |
seler, liście |
35-65 |
80-100 |
0,25 |
szczaw |
270-730 |
35-40 |
5,60 |
szpinak |
320-1260 |
80-122 |
4,30 |
truskawki |
2-47 |
35-40 |
0,33 |
wiśnie |
0-5 |
15-25 |
0,07 |
ziemniaki |
20-141 |
10-34 |
1,60 |
źródło: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń. (www.resnet.papugi.pl)
Uwaga: W tabelce podane są produkty badane, w których zawartość kwasu szczawiowego jest znana.
Na podstawie Life Changing Medicine www.upmc.com