Reklama

    Najbliższe wydarzenia

    Brak wydarzeń

    Przepisy GF/CF

    Przykładowe przepisy zgodne z dietą bezmleczną i bezglutenową

     

    CIASTO PIEROGOWE LUB MAKARONOWE

     

    • kleik kukurydziany

    • mąka kukurydziana (lub inna bezglutenowa)

    • 2 łyżki oleju (lub oliwy)

    • szczypta soli

       

    Sporządzić 200 ml kleiku kukurydzianego na wodzie wg przepisu na opakowaniu. Do powstałej mieszanki dodać mąkę kukurydzianą bądź bezglutenową 1,5 szklanki. 2 łyżki oleju bądź oliwy + szczypta soli. Zagnieść ciasto, do momentu aż nie będzie się kleiło do blatu, można podsypywać mąką jeśli się klei.

     

    GUACAMOLE

     

    • 1 dojrzałe awokado

    • 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony

    • ¾ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    • mały pomidor

    • posiekana kolendra lub pietruszka

    • 2 łyżeczki nieprażonych pestek dyni

    • 2 suszone pomidory namoczone w wodzie, pociętej na drobne kawałki

    • 4 marynowane oliwki

    • 1 łyżka posiekanej czerwonej papryki

    • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli

    • 1 łyżeczka syropu z agawy

    • przyprawa chili, sól, pieprz

     

    Zgnieć awokado widelcem na puree i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. Jeśli użyjesz więcej awokado, możesz zmiksować je w robocie kuchennym.

     

    MAJONEZ

     

    • 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez 2 godziny

    • 1/4 szklanki oleju lnianego

    • 1/4 szklanki kalafiora

    • 1/2 szklanki wody

    • 3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    • 1łyżeczka musztardy

    • 1 łyżeczka syropu z agawy

    • 1 łyżeczka octu jabłkowego

    • szczypta soli

    Kalafior i orzechy nerkowca zmiksuj w blenderze dodając wody aż uzyskasz kremistą konsystencję. Nadal miksując dolewaj stopniowo olej lniany. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką jednolitą konsystencję.

     

    MUS CZEKOLADOWY, CZYLI SPOSÓB NA SZYBKI I PYSZNY DESER

     

    • 1awokado obrane i odpestkowane

    • 1/4 szklanki wody

    • ½ szklanki kakao

    • 2/3 szklanki syropu z agawy

    Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj trochę więcej wody jeśli jest taka potrzeba. Możesz przyozdobić listkiem mięty.

    Możesz zamrozić w foremkach od lodów i w ten sposób uzyskać przepyszne batoniki czekoladowe lub wykorzystać jako polewę do ciasta i tortu.

     

     

    SZARLOTKA JAGLANO-RYŻOWA

     

    Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.

    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

    • szczypta soli

    • 1/8 łyżeczki kurkumy

    • 1/3 szklanki oleju

    • 1 1/2 szklanki mąki ryżowej

    • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

    • 4-5 jabłek

    • ok. 1/2 – 2/3 szklanki rodzynek

     

    Zagotować 1,5 szklanki wody, dodać kaszę z solą i kurkumą, gotować na maleńkim ogniu przez ok. 40 min. Dodać olej, zmiksować na gładką masę. Dodać 1/2 szklanki mąki ryżowej, wystudzić. Dodać pozostałą mąkę, cynamon, wymieszać.

    Wysmarować blachę olejem. Odłożyć 1/3 ciasta na potem, resztą wylepić dno i boki foremki, wysypać na to rodzynki (powinny cienką warstwą pokryć dno), wyłożyć starte na tarce jabłka, na to zetrzeć resztę ciasta.

    Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

     

    CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z KASZY JAGLANEJ

     

    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

    • 10 dag wiórków kokosowych

    • 35 dag drobno startej marchwi

    • 1/5 szklanki oleju

    • 1 czubata łyżeczka cynamonu

    • szczypta soli

    • 3 czubate łyżki mąki ryżowej

    • 3/4 szklanki rodzynek

     

    Gotować kaszę z solą w 1 1/2 szklanki wrzątku na małym ogniu przez 40 min. Dodać olej, zmiksować krótko ręcznym mikserem, wystudzić. Dodać startą marchew, wiórki, cynamon, mąkę, ponownie krótko zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać. Formować placuszki o grubości do 0,5 cm, układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec do zrumienienia spodów w średnio nagrzanym piekarniku.

     

    KRUCHE CIASTKA

     

    • szklanka mąki kukurydzianej

    • łyżka ksylitolu,

    • 5 łyżek oliwy z oliwek

    • 5 łyżek wody

    • nieco cynamonu

     

    Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść, jeśli ciasto się nie klei, dodać trochę więcej wody i oliwy. Rozwałkować i wykroić ciasteczka. Piec w nagrzanym pierkarniku (ok. 150 st) przez ok. 15 – 20 min. Gdy wystygną, są trochę twarde, najlepiej poczekać i zajadać się następnego dnia.

     

    KULECZKI KOKOSOWE -BEZ PIECZENIA

     

    • inulina (cukier prebiotyczny)

    • wiórki kokosowe

       

    3 części wiórek kokosowych (lub zmielonych migdałów, siemienia lnianego, posiekanego słonecznika czy innych bakalii) i 1 część inuliny mieszamy na sucho i dodajemy do tego odrobinę wody mineralnej lub przegotowanej. Z tego uformować kulki o średnicy około 1-2 cm i odstawić na trochę, aby związało.

     

     

    DŻEM BEZ CUKRU

     

    jabłko lub gruszka lub banany lub inne owoce (np. brzoskwinie)

     

    Pokroić owoce w kawałki i zagotować w małej ilości wody. Od razu zmiksować, napełnić słoiki i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodowce 10-14 dni.

     

    MLEKO JAGLANE

     

    • 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej

    • 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder

    • 1 łyżeczka soli

    • 1 łyżka ksylitolu

    • 1 szkl. wody

      Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

     

     

    GOFRY BEZGLUTENOWE BEZ JAJEK

     

    • ¾ szklanki mąki z amarantusa

    • ¼ szklanki mąki z tapioki

    • proszek do pieczenia bezglutenowy

    • ksylitol.



    Wymieszać z wodą, usmażyć