Najbliższe wydarzenia
Brak wydarzeń |
Przepisy GF/CF
Przykładowe przepisy zgodne z dietą bezmleczną i bezglutenową
CIASTO PIEROGOWE LUB MAKARONOWE
-
kleik kukurydziany
-
mąka kukurydziana (lub inna bezglutenowa)
-
2 łyżki oleju (lub oliwy)
-
szczypta soli
Sporządzić 200 ml kleiku kukurydzianego na wodzie wg przepisu na opakowaniu. Do powstałej mieszanki dodać mąkę kukurydzianą bądź bezglutenową 1,5 szklanki. 2 łyżki oleju bądź oliwy + szczypta soli. Zagnieść ciasto, do momentu aż nie będzie się kleiło do blatu, można podsypywać mąką jeśli się klei.
GUACAMOLE
-
1 dojrzałe awokado
-
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
-
¾ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-
mały pomidor
-
posiekana kolendra lub pietruszka
-
2 łyżeczki nieprażonych pestek dyni
-
2 suszone pomidory namoczone w wodzie, pociętej na drobne kawałki
-
4 marynowane oliwki
-
1 łyżka posiekanej czerwonej papryki
-
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
-
1 łyżeczka syropu z agawy
-
przyprawa chili, sól, pieprz
Zgnieć awokado widelcem na puree i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. Jeśli użyjesz więcej awokado, możesz zmiksować je w robocie kuchennym.
MAJONEZ
-
1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez 2 godziny
-
1/4 szklanki oleju lnianego
-
1/4 szklanki kalafiora
-
1/2 szklanki wody
-
3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-
1łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka syropu z agawy
-
1 łyżeczka octu jabłkowego
-
szczypta soli
Kalafior i orzechy nerkowca zmiksuj w blenderze dodając wody aż uzyskasz kremistą konsystencję. Nadal miksując dolewaj stopniowo olej lniany. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką jednolitą konsystencję.
MUS CZEKOLADOWY, CZYLI SPOSÓB NA SZYBKI I PYSZNY DESER
-
1awokado obrane i odpestkowane
-
1/4 szklanki wody
-
½ szklanki kakao
-
2/3 szklanki syropu z agawy
Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj trochę więcej wody jeśli jest taka potrzeba. Możesz przyozdobić listkiem mięty.
Możesz zamrozić w foremkach od lodów i w ten sposób uzyskać przepyszne batoniki czekoladowe lub wykorzystać jako polewę do ciasta i tortu.
SZARLOTKA JAGLANO-RYŻOWA
Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.
-
1/2 szklanki kaszy jaglanej
-
szczypta soli
-
1/8 łyżeczki kurkumy
-
1/3 szklanki oleju
-
1 1/2 szklanki mąki ryżowej
-
2 płaskie łyżeczki cynamonu
-
4-5 jabłek
-
ok. 1/2 – 2/3 szklanki rodzynek
Zagotować 1,5 szklanki wody, dodać kaszę z solą i kurkumą, gotować na maleńkim ogniu przez ok. 40 min. Dodać olej, zmiksować na gładką masę. Dodać 1/2 szklanki mąki ryżowej, wystudzić. Dodać pozostałą mąkę, cynamon, wymieszać.
Wysmarować blachę olejem. Odłożyć 1/3 ciasta na potem, resztą wylepić dno i boki foremki, wysypać na to rodzynki (powinny cienką warstwą pokryć dno), wyłożyć starte na tarce jabłka, na to zetrzeć resztę ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z KASZY JAGLANEJ
-
1/2 szklanki kaszy jaglanej
-
10 dag wiórków kokosowych
-
35 dag drobno startej marchwi
-
1/5 szklanki oleju
-
1 czubata łyżeczka cynamonu
-
szczypta soli
-
3 czubate łyżki mąki ryżowej
-
3/4 szklanki rodzynek
Gotować kaszę z solą w 1 1/2 szklanki wrzątku na małym ogniu przez 40 min. Dodać olej, zmiksować krótko ręcznym mikserem, wystudzić. Dodać startą marchew, wiórki, cynamon, mąkę, ponownie krótko zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać. Formować placuszki o grubości do 0,5 cm, układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec do zrumienienia spodów w średnio nagrzanym piekarniku.
KRUCHE CIASTKA
-
szklanka mąki kukurydzianej
-
łyżka ksylitolu,
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
5 łyżek wody
-
nieco cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść, jeśli ciasto się nie klei, dodać trochę więcej wody i oliwy. Rozwałkować i wykroić ciasteczka. Piec w nagrzanym pierkarniku (ok. 150 st) przez ok. 15 – 20 min. Gdy wystygną, są trochę twarde, najlepiej poczekać i zajadać się następnego dnia.
KULECZKI KOKOSOWE -BEZ PIECZENIA
-
inulina (cukier prebiotyczny)
-
wiórki kokosowe
3 części wiórek kokosowych (lub zmielonych migdałów, siemienia lnianego, posiekanego słonecznika czy innych bakalii) i 1 część inuliny mieszamy na sucho i dodajemy do tego odrobinę wody mineralnej lub przegotowanej. Z tego uformować kulki o średnicy około 1-2 cm i odstawić na trochę, aby związało.
DŻEM BEZ CUKRU
jabłko lub gruszka lub banany lub inne owoce (np. brzoskwinie)
Pokroić owoce w kawałki i zagotować w małej ilości wody. Od razu zmiksować, napełnić słoiki i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodowce 10-14 dni.
MLEKO JAGLANE
-
2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
-
1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka ksylitolu
-
1 szkl. wody
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
GOFRY BEZGLUTENOWE BEZ JAJEK
-
¾ szklanki mąki z amarantusa
-
¼ szklanki mąki z tapioki
-
proszek do pieczenia bezglutenowy
-
ksylitol.
Wymieszać z wodą, usmażyć