Reklama

    Najbliższe wydarzenia

    Brak wydarzeń

    Niezbędne kwasy tłuszczowe

    Kwasy tłuszczowe

    Kate Brophy

    Biologiczne wytłumaczenie podłoża autyzmu staje się coraz istotniejsze, gdyż lekarze i rodzice szukają sposobów leczenia patologii i zaburzeń, które często są niezdiagnozowane lub ignorowane. Istotną sprawą w ostatnim czasie są stany zapalne, które są w jelitach i mózgu dzieci autystycznych. Uznanie tego czynnika doprowadziło do wielu dietetycznych interwencji, łącznie z dietą GF/CF, która eliminuje gluten i kazeinę – uznane za przyczyniające się do stanów zapalnych - z diety. Za suplementacją niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (takimi jak omega 3) jako leczeniem zaburzeń autystycznych również stoją racjonalne przesłanki. W badaniach Autism Research Institute (Instytut ds Badań nad Autyzmem) 55% rodziców suplementujących swoje autystyczne dzieci niezbędnymi kwasami tłuszczowymi raportuje poprawę symptomów.

    Wielu badaczy autyzmy uważa, że przyczyna tych zaburzeń jest genetyczna lub zależy od innych predyspozycji organizmu lub czynników otoczenia. Wskazywane są też wirusy i inne patogeny oraz objawy zaburzeń układu immunologicznego, które znajdowane są u dzieci z autyzmem.

    Zaburzenia autoimmunologiczne są coraz częstsze w rodzinach, w których są dzieci autystyczne, a matki cierpiące z powodu astmy, łuszczycy, cukrzycy typu I – wszystko choroby autoimmunologiczne – najprawdopodobniej urodzą dziecko autystyczne. To doprowadziło specjalistów do wniosku, że autyzm może być również zaburzeniem autoimmunologicznym, ze stanem zapalnym jako główny czynnik. W badaniu z 2004 naukowcy analizując tkankę mózgu dziecka i dorosłego dotkniętego autyzmem odkryli dowodu czynnego stanu zapalnego w różnych obszarach mózgu, chociaż ten stan zapalny był najbardziej widoczny w móżdżku, który odgrywa ważną rolę w motoryce, ale również odpowiada za pewne funkcje poznawcze, takie jak uwaga, język i regulowanie uczucia strachu i przyjemności.

    Naukowcy odkryli również stałe zapalenie płynów otaczających mózg i rdzeń kręgowy oraz obecność cytokin, białek wpływających na wzrost, proliferację i pobudzenie komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej. To właśnie tutaj niezbędne kwasy tłuszczowe mogą przyjść z pomocą jako potencjalna terapia, gdyż jeden z nich w szczególności – omega 3 – może pomóc zmniejszyć stan zapalny.

    Pokarm dla mózgu

    niezbędne kwasy tłuszczowe są ważnym pożywieniem dla ludzi: potrzebne są w wielu kluczowych procesach biochemicznych, są niezbędne dla zdrowia i rozwoju mózgu. Obydwa typy omega-3 – DHA i EPA – oddziałują na funkcje mózgu w wielu aspektach. Badania na zwierzętach sugerują, że suplementacja omega-3 poprawia funkcje poznawcze, a jego brak przyczynia się do zwiększonego zagrożenia stanem zapalnym oraz problemami behawioralnymi. Dwa opublikowane badania podają, że poziom omega-3 jest niski u ludzi autystycznych.

    Niezbędne kwasy tłuszczowe nie mogą być wytworzone przez organizm – możemy je dostarczyć tylko z pożywieniem. Niestety, kwasy omega 3 i omega 6 mają względnie krótki czas trwania, i nowoczesna przetworzona żywność może również przyczynić się do eliminacji lub zmniejszenia wartości odżywczych do takiego stopnia, iż uważa się, że trzy czwarte Amerykanów ma niski poziom kwasu omega 3. Ponadto, w przypadku osób autystycznych podaż w diecie może nie być wystarczająca, gdyż istnieją dowody wskazujące na fakt, że mają oni problemy z przekształcaniem niezbędnych kwasów tłuszczowych zawartych w pożywieniu do formy, która jest konieczna dla wielu reakcji biochemicznych.

    Efektywność niezbędnych kwasów tłuszczowych?

    Obecnie istnieje tylko kilka opracowań dotyczących skuteczności niezbędnych kwasów tłuszczowych w leczeniu autyzmu. W jednym z badań rodzice 18 dzieci autystycznych, którym podawano od 0,6 do 2,3 g oleju rybnego dziennie, raportowali poprawę w funkcjach poznawczych, spaniu, interakcjach społecznych i kontakcie wzrokowym. Badanie to jednak nie było podwójnie ślepe (najbardziej wiarygodne) i jest możliwe, że zadziałał efekt placebo. Inne pilotażowe badanie podwójnie ślepe, z grupą kontrolną placebo wykazało zmniejszoną hiperaktywność i zmniejszenie ruchów stereotypowych (jak machanie rękami) u 13 autystycznych dzieci, które dostawały 1,5 g oleju rybnego dziennie w porównaniu do dzieci z grupy placebo. Badanie z 2008 roku wskazuje poprawę w zachowaniu, koncentracji, umiejętnościach motorycznych i językowych wśród dzieci, które leczono niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.

    Wszystkie podawane leki i suplementy należy omówić z pediatrą, by upewnić się, że dziecko nie ma przeciwwskazań do suplementacji niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Naukowcy sugerują, że najlepsza dawka wynosi 1 do 2 gramów dziennie (monitoring lekarski zalecany jest przy dziennej dawce powyżej 3 g).



    5 możliwych efektów suplementacji niezbędnych kwasów tłuszczowych

    1. poprawa funkcji poznawczych

    2. poprawa mowy i funkcji językowych

    3. zmniejszenie stanu zapalnego

    4. poprawa koncentracji i uwagi

    5. poprawa nastroju i spokojniejsze zachowanie

     

    Są dwie grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych: omega 3 i omega 6. Obydwa są niezbędne, konieczne dla dobrego samopoczucia i zdrowia. Jednak gdy omega 6 przekracza pewien poziom, korzyści wynikające z wpływu omega 3 maleją. Jeśli poziom omega 6 jest znacznie wyższy od omega 3, to ta nierównowaga zakłóca balans markerów pro- i przeciwzapalnych w organizmie, sprzyjając chronicznemu zapaleniu i wywołując negatywne efekty w zakresie funkcji poznawczych, samopoczucia i zachowania. Należy utrzymywać równowagę między tymi kwasami. Idealny stosunek omega 3 do omega 6 to 2:1.

     

    Źródła niezbędnych kwasów tłuszczowych

    Głównym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, jak tuńczyk, łosoś lub krewetki. Niestety większość ryb – zwłaszcza duże drapieżniki, takie jak tuńczyk – mają w sobie dużo rtęci i innych toksyn, które mogą przyczyniać się do autyzmu. Łosoś i krewetka zwykle mają niską zawartość rtęci, ale to zależy od ich miejsca pochodzenia. Oznacza to, że dla dzieci bezpieczniej jest uzyskiwać niezbędne kwasy tłuszczowe z oleju rybnego, gdyż w oleju nie ma prawie w ogóle rtęci i innych zanieczyszczeń.

    Olej z wątroby dorsza (lub innej ryby) jest dobrym źródłem, dostarcza również witaminę A i witaminę D. Jednak należy upewnić się, że dziecko nie ma za dużej podaży witaminy A ze źródeł zwierzęcych i nie przekracza dziennych zalecanych ilości do spożycia. Nadwyżka witaminy A ze źródła zwierzęcego jest kumulowana w wątrobie i może wpływać na jej funkcjonowanie.

    Olej z nasion słonecznika również jest źródłem kwasu omega 3, ale jest w postaci kwasu alfa linolenowego (ALA), który musi być przekształcony w aktywne formy EPA i DHA przez organizm. Badania mówią, że niektóre autystyczne dzieci słabo reagują na olej z nasion słonecznika.

    Olej z orzechów zawiera obydwa kwasy omega 3 i omega 6 dobrej proporcji 2:1. Należy upewnić się, że olej jest dobrej jakości i jest przechowywany w lodówce i w ciemnej butelce.

    Olej z konopii zawiera również obydwa kawsy omega 3 i omega 6, ale w proporcji 1:3. Za duża ilość kwasów omega 6 sprawia, że nie jest on dobrym suplementem w tym kontekście.

    Niezbędne kwasy tłuszczowe to:

    • Kwas alfa-linolenowy (ALA) – pozyskiwany jest głównie ze źródeł roślinnych roślinach, takich jak nasiona słonecznika, nasiona konopii, orzechy włoskie i warzywa o ciemno-zielonych liściach. Organizm może przekształcić ten kwas w EPA i DHA, ale stopień przekształcenia jest niski i może być zahamowany, jeśli jest a duża podaż omega 6.

    • Kwas eikozapentaenowy (EPA) to omega 3 obecne w tłustych rybach i niektórych algach, takich jak spirulina. Posiada właściwości przeciwzapalne.

    • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to też omega 3 obecne w tłustych rybach i niektórych algach. Odpowiednia suplementacja DHA jest podstawowa dla prawidłowej pracy mózgu, wzroku i układu nerwowego. Niski poziom DHA związany jest z chorobą Alzheimera i demencją.

    • Kwas linolenowy (LA) należy do grupy omega 6. Jest obecny w wielu olejach roślinnych i bardziej prawdopodobny jest jego nadmiar w organizmie niż niedobór.

    • Kwas arachidonowy (AA) pochodzi głównie ze źródeł zwierzęcych jak mięso, jajka i produkty mleczne. Można go również uzyskać z kwasu linolenowego z olei roślinnych. Podwyższony poziom może być związany ze stanem zapalnym i może zmniejszyć przeciwzapalne właściwości omega 3.

     

    autismfile.com